Ποικιλιες της Λημνου

Οι Ποικιλίες

Η κύρια και βασική ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί είναι το ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ , το οποίο ήλθε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και άρχισε να καλλιεργείται αργότερα συστηματικά εκτοπίζοντας σταδιακά το ΛΗΜΝΙΟ το οποίο μέχρι τότε αποτελούσε την κύρια ποικιλία.
 
Ο αμπελώνας έχει μέση ηλικία 20-25 ετών, καλύπτει μια έκταση γύρω στα 6500 στρέματα, με μια απόδοση περίπου 800 κιλά το στρέμμα.
 
Οινοποιούμενο δίνει τις παρακάτω κατηγορίες οίνων:
1) ΟΠΑΠ ΛΗΜΝΟΣ: α) λευκός ξηρός ,β) ημίξηρος, γ) ημίγλυκος
Στο βόρειο Αιγαίο, στη νήσο Λήμνο, της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας, καλλιεργείται εκτεταμένα η λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας και παράγει οίνους ΠΟΠ Λήμνος / PDO Limnos (θεσπίστηκε το 1982). Παρότι η νομοθεσία ορίζει όλη τη Λήμνο ως επιτρεπόμενη περιοχή καλλιέργειας, πρακτικά, οι αμπελώνες του Μοσχάτου Αλεξανδρείας βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, σε μέρη των περιοχών Ατσικής, Μούδρου και Νέας Κούταλης, προστατευμένοι από τους βόρειους ανέμους.
2) ΟΠΕ ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: α) λευκός γλυκύς, β) γλυκύς φυσικός, γ) γλυκύς φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες (grand cru) και δ) φυσικώς γλυκύς (από λιαστά σταφύλια).
Οι γλυκείς οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου μπορούν να είναι είτε φυσικώς γλυκείς (vin naturellement doux/ sun-dried grapes) είτε φυσικοί γλυκείς (vin doux naturel – vin de liqueur/fortified). Υπό την προϋπόθεση ότι αξιοποιούν μόνο σταφύλια από ιδιόκτητα αμπέλια πιο χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, οι οινοπαραγωγοί μπορούν να παράγουν και γλυκείς οίνους με την πρόσθετη ένδειξη «από διαλεκτούς αμπελώνες» (grand cru).
Το ΛΗΜΝΙΟ (ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ), η αγαπημένη ποικιλία του Αριστοτέλη, είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και μνημονεύεται από πλήθος φιλοσόφων, ιστορικών και περιηγητών. Καταλαμβάνει μια έκταση γύρω στα 500 στρέματα και οινοποιείται κυρίως προς ένα ευχάριστο ξηρό επιτραπέζιο κρασί με αρώματα και γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων.Πρόκειται για μια ποικιλία μέτρια παραγωγική, η οποία απαιτεί εντατικές καλλιεργητικές φροντίδες. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους περιορίστηκε η καλλιέργειά του στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, με κατάλληλες οινοποιήσεις δίνει αξιόλογα ερυθρά κρασιά. Παράλληλα με τους Π.Ο.Π. ερυθρούς ξηρούς οίνους αποκλειστικά από Λημνιό, στη Λήμνο παράγονται και ενδιαφέροντα χαρμάνια της ποικιλίας αυτής με διεθνείς, κυρίως Cabernet Sauvignon ή Merlot, αλλά και ενδιαφέροντες ροζέ οίνοι, συνήθως σε συνοινοποίηση με Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Επικοινωνια

Έδρα: Κάσπακας Λήμνου, T.K. 81 400,
τηλ.-fax: 22540 22270
Υποκατάστημα: Τραλλέων 66-Λαμπρινή,
Τ.Κ. 11142 Τηλ.-fax: 210 2024806
Ηλεκτρονική διεύθυνση info@limnosorganicwines.gr
Παραγγελίες τηλ.: 210 2024806, κιν.: 6979229831

Image